Jdi na obsah Jdi na menu

původ a historie

26. 5. 2020

Anglický plnokrevník byl vyšlechtěn v Anglii v 18. století. Plemeno vzniklo zkřížením španělských aitalských koní s rychlými anglickými koňmi Jindřichem VIII., který vybudoval hřebčín v Ethamu. Díky těmto koním začaly být dostihy velmi populárním a vyhledávaným sportem. Poté byl založen hřebčín v Tutbury Alžbětou I. Za její vlády prestyž tohoto koňského sportu vzroostla tak, že některé dostihy trvaly až několi dní. Jejím synem, Jakubem I. bylo v Newmarketu necháno postavit jedno z celosvětově nejznámějších dostihových středisek vůbec. Dodnes toto středisko patří k nejznámějším a nejprestyžnějším na světě. Charles II. se zasloužil o vyšlechtění tohoto plemena nejvíe. Nechal vybudovat 12 dostihových drah a stanovil oficiální pravidla závodu. Nechal též do Anglie přivézt stádo arabských klisen. Tyto konkrétní klisny jsou označovány za "stádo královských klisen". K těmto klisnám posléze přibyli i tři legendární orientální hřebci kteří se zapsali do historie tohoto plemene. 

hřebci: 

Darley Arabian​ - Byl v Syrském Damašku vyměněn za zbraně a dovezen do Anglie. Tento hřebec je předkem nikdy neporaženého Eclipse.

.darley-arabian.jpg

​Byerley Turk ​- Byl ukraden Anglickým kapitánem při tureckém oblehání Vídně v 17. století. Nejslavnějším pokračovatelem linie je Herold.

50d54203a72377af44940a3afc881b7f.jpg

Godolphin Barb ​- Byl Jemenu poslán jako dar do Francie, ze které se po letech strastiplného života dostal do Anglie. Mezi jeho Vyjímečné potomky patří bezesporu Matchen. 

george-20stubbs-godolphin-arabian.jpg.638x0_q80_crop-smart.jpg

 

 

V roce 1770 se pro chov Anglického plnokrevníka přestali používat Arabští koně a začal se chovat pouze čistokrevně. 

Anglický plnokrevník má uzavřenou plemennou knihu, to znamená že do plemenné knihy je zapsán pouze kůň, který má oba rodiče zapsané v plemenné knize Aglického plnokrevníka, je tudíž čistokrevný. Počátek plemenné knihy se datuje již v roce 1791, kdy vznikla předmluva a v roce 1808 první díl. Plemenná kniha od tého doby vychází pravidelně stále ve stejných intervalech. 

V České republice se chovm Anglických plnokrevníků nejvíce prosavil především hčebčín Napajedla a Mimoň.